czwartek, 16 października 2014

Przywiozłam

Tak sobie rosną w ogrodzie rodziców,
na niewielkim drzewku.




Przywiozłam sobie pełną torbę.
Oraz w postaci musu,
także z dodatkiem dyni.
I dynię jedną też przywiozłam.
Taką jak ta:


I coś smacznego muszę z niej zrobić.

18 komentarzy:

  1. Ależ płodna ta jabłonka!
    Piękne jabłka i dynia wspaniała :)
    Wczoraj widziałam w tv młodego chłopaka, który wyhodował dynię o wadze prawie 600kg! Zastanawiam się, czy da się ją zjeść? Czy będzie smaczna?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 600 kilo - to musiał jakoś ingerować w jej rozwój, ze smakiem może być różnie.
      A jabłka od mamy dobre, choć był jeszcze smaczniejszy gatunek, ale już został zjedzony :)

      Usuń
    2. opowiadał, że nasiona sprowadził z Ameryki, potem dobra gleba, indywidualna cieplarnia, staranna pielęgnacja
      ja też myślę, że to bardziej na rekord niż do zjedzenia
      no i ta dynia miała taką jakąś szarą skórkę, niewiele pomarańczowego, dyniowego koloru

      Usuń
    3. A ten kolor jest ważny, bo ciepły :)
      Ale to akurat może kwestia odmiany...

      Usuń
    4. Wcieło mi komentarz ,więc jeszce raz . Ta gigantka to dynia olrzymia taka odmiana ,może osiągnąć masę nawet 800 kilogramów . Po wzięciu udziału w konkursie jest ćwiartowana i je ją cała rodzina i przyjaciele i przyjaciele przyjaciół :)

      Usuń
  2. Twoja dynia też wygląda na 600 kilo!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jabłka rosnące we własnym sadzie - najlepszy owoc jesieni. Mają zdecydowanie lepszy smak ale niż te sklepowe no i pachną jesienią. Dyni nie lubię więc niestety nie poradzę Ci co można z niej zrobić - no chyba, że ozdobe Halloweenową ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jabłoneczka niezwykła. Taki ciężar wytrzymała

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę jej ulżyliśmy, zabierając torbę jabłek :)

      Usuń
  5. Jabłuszka ,jabłuszka pełne snów
    Jabłuszka ,jabłuszka tam i tu ..... tak śpiewał zdaje sie Michotek
    Twoje Aniu jak malowane :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I smaczne. Lubie jabłka, a najbardziej odmianę o nazwie Celesta :)

      Usuń
    2. Ja tez lubie celesty, ale nie wytrzymuja zimy, raczej sa tylko jesienne.

      Usuń
    3. Już ich nie ma w sprzedaży - są wrześniowe...

      Usuń
  6. Dynia ma piękny kolor i jest ubabrania ekologicznie :)
    Jabłuszka - aż miło popatrzeć!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A podobną mam w kuchni - muszę tylko pomyśleć, co z niej zrobić :)

      Usuń
  7. przepadam za sałatkami z dynią - polecam - są wyśmienite :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. u nas cytrynka tak oblepiona jak wasza jablonka. ;)

    OdpowiedzUsuń