Są delikatniejsze niż kruche, to z powodu sera. Bardzo je lubię. Można dodać coś do środka, np. tarte migdały albo orzechy. Albo kakao.
wtorek, 21 kwietnia 2020
Ulubione
Dzisiaj zrobiłam ulubione ciasteczka krucho-serowe, mój wynalazek, który się przyjął. Biorę około 100 g masła, 150 g sera białego, najlepiej śmietankowego, ale dziś miałam tylko półtłusty. Do tego ok pół szklanki cukru, jedno jajko i jedno żółtko, dwie szklanki mąki i trochę cukru waniliowego. Najpierw trochę siekam nożem, potem zagniatam i wkładam do lodówki na godzinę. Potem robię wałeczek, tnę na kawałki, które rozplaszczam na grubość około pół centymetra. Piekę na blasze w około 200 stopniach około 5-10 minut. Piszę około, bo mój piekarnik ostatnio nie wyświetla temperatury.
Są delikatniejsze niż kruche, to z powodu sera. Bardzo je lubię. Można dodać coś do środka, np. tarte migdały albo orzechy. Albo kakao.
Są delikatniejsze niż kruche, to z powodu sera. Bardzo je lubię. Można dodać coś do środka, np. tarte migdały albo orzechy. Albo kakao.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Chyba spróbuję upiec, mam ostatnio jazdę na słodycze. Wyglądają apetycznie.
OdpowiedzUsuńBardzo je lubię, dawno nie piekłam, a teraz jest czas na pieczenie.
UsuńWyglądają całkiem ciekawie, chyba mnie namówiłaś :)
OdpowiedzUsuńCieszę się!
UsuńPrzekonalas mnie, zrobie, slinka mi leci!
OdpowiedzUsuńSmacznego!
UsuńO! Ciekawy przepis! :)
OdpowiedzUsuńWymyślony całkowicie przeze mnie :)
UsuńdziEkuję. jestem nogą wypiekową. ale może i mnie coś w końcu wyjdzie ...
OdpowiedzUsuńto byłam ja teatralna
UsuńOne są bardzo proste in łatwo się pieką, nie na zagrożenia, że ciasto opadnie czy coś :)
UsuńAniuM! Kusisz!
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńWyglądają bardzo apetycznie... Ciekawe czy można czymś zastąpić cukier...? Miód?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak, skoro połowę masła zastąpiłam serem ;)
Usuń