Placuszki z cukinii.
Na tarce z niewielkimi oczkami starłam jedną niewielką cukinię oraz czerwoną paprykę. Dodałam tartą bułkę, sól i pieprz oraz jedno jajko. nakładałam łyżką na patelnię jak placki ziemniaczane.
A one się rozpadały. Nie wszystkie, ale co najmniej połowa.
Zjadłam rozpadnięte, co wyglądało na talerzu jak smażona sałatka z cukinii.
Były bardzo smaczne :)
Może drugie jajko jeśli Ci zależy, żeby były ładne, ale skoro i tak były smaczne. Fajny przepis, muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńPaprykę ścierałam od strony miąższu, tak żeby nie zetrzeć skórki, bo wydawało mi się, że może przeszkadzać - taki patent :) Może rzeczywiście drugie jajo by pomogło.
Usuńkefiru, my dear, dodaję zawsze, zamiast bułki mąkę i jest elegancko !
OdpowiedzUsuńNastępnym razem tak właśnie spróbuję :)
Usuńkopczyk z mąki, żółtko i tyle kefiru, żeby było luźne ciasto :)z białka ubijam pianę, są smaczniejsze, ale nie musowo :D Produkuję też z owocami typu wiśnie lub maczam krążki z jabłek.
UsuńAle u mnie podstawą jest starta cukinia. Trzeba by ją z tym wymieszać?
Usuńtak , potem walisz w to cukinię :)
Usuńtej maki to niedużo, tak mi się kopczyk napisal, ale i dwie łyzki być moga :p U mnie gotuje sie hurtowo więc mam zboczenie ilościowe.
:)
UsuńNo to mam pole do popisu teraz :)
Ale pewnie tylko dla siebie będę robić - mnie smakowało bardzo, ale mężowi średnio...
a ja czsem dodaje ziemniaka
OdpowiedzUsuńno i odsączam, to ta woda robi rozpadnięcie
Ja właśnie chyba za mało odsączyłam, wydawało mi się, że bułka to wciągnie.
UsuńCukinia puszcza bardzo dużo soku im drobniej starta tym go więcej.
OdpowiedzUsuńMam taką szatkownicę która kroi warzywa w słupki, kroję nią cukinię, wrzucam na patelnię, solę, pieprzę, raz dwa trzy podsmażam i jest pyszne jedzonko w kilka minut, nieraz wbijam w to jajka i jest już inna potrawa :)
A ja sobie placuszki wymyśliłam :)
UsuńA taką smażoną też robię - dodaje wtedy suszone pomidory w ziołach i na tym oleju z ziołami, w którym pływały, właśnie smażę. I podaję z makaronem - można to razem jeszcze przypiec.
Mnie też się rozpadajo. Znichęciłam się. Bo do tego się przyklejajo do patelni.
OdpowiedzUsuńAle w postaci taki odskrobanej z patelni i wymieszanej paćki tez są bardzo smaczne :)
UsuńMoja teściowa robi takie placuszki
OdpowiedzUsuńNie wiem dokładnie jak, ale nie rozpadają się
Natomiast rozpływają się w ustach :)
Zapytaj i napisz mi :)
UsuńZamiast bułki tartej daję mąkę. Ostatnio orkiszową. Nie rozpadają się. Ale trzeba mocno odcisnąć cukinię.
OdpowiedzUsuńZ papryką nie próbowałam nigdy. Zrobię następnym razem, kolory muszą być zachwycające!
Są rzeczywiście bardzo ładne :)
Usuń