poniedziałek, 9 maja 2016

Placuszki

Placuszki z cukinii.
Na tarce z niewielkimi oczkami starłam jedną niewielką cukinię oraz czerwoną paprykę. Dodałam tartą bułkę, sól i pieprz oraz jedno jajko. nakładałam łyżką na patelnię jak placki ziemniaczane.
A one się rozpadały. Nie wszystkie, ale co najmniej połowa.
Zjadłam rozpadnięte, co wyglądało na talerzu jak smażona sałatka z cukinii.
Były bardzo smaczne :)

18 komentarzy:

  1. Może drugie jajko jeśli Ci zależy, żeby były ładne, ale skoro i tak były smaczne. Fajny przepis, muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paprykę ścierałam od strony miąższu, tak żeby nie zetrzeć skórki, bo wydawało mi się, że może przeszkadzać - taki patent :) Może rzeczywiście drugie jajo by pomogło.

      Usuń
  2. kefiru, my dear, dodaję zawsze, zamiast bułki mąkę i jest elegancko !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem tak właśnie spróbuję :)

      Usuń
    2. kopczyk z mąki, żółtko i tyle kefiru, żeby było luźne ciasto :)z białka ubijam pianę, są smaczniejsze, ale nie musowo :D Produkuję też z owocami typu wiśnie lub maczam krążki z jabłek.

      Usuń
    3. Ale u mnie podstawą jest starta cukinia. Trzeba by ją z tym wymieszać?

      Usuń
    4. tak , potem walisz w to cukinię :)
      tej maki to niedużo, tak mi się kopczyk napisal, ale i dwie łyzki być moga :p U mnie gotuje sie hurtowo więc mam zboczenie ilościowe.

      Usuń
    5. :)
      No to mam pole do popisu teraz :)
      Ale pewnie tylko dla siebie będę robić - mnie smakowało bardzo, ale mężowi średnio...

      Usuń
  3. a ja czsem dodaje ziemniaka
    no i odsączam, to ta woda robi rozpadnięcie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja właśnie chyba za mało odsączyłam, wydawało mi się, że bułka to wciągnie.

      Usuń
  4. Cukinia puszcza bardzo dużo soku im drobniej starta tym go więcej.
    Mam taką szatkownicę która kroi warzywa w słupki, kroję nią cukinię, wrzucam na patelnię, solę, pieprzę, raz dwa trzy podsmażam i jest pyszne jedzonko w kilka minut, nieraz wbijam w to jajka i jest już inna potrawa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja sobie placuszki wymyśliłam :)
      A taką smażoną też robię - dodaje wtedy suszone pomidory w ziołach i na tym oleju z ziołami, w którym pływały, właśnie smażę. I podaję z makaronem - można to razem jeszcze przypiec.

      Usuń
  5. Mnie też się rozpadajo. Znichęciłam się. Bo do tego się przyklejajo do patelni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale w postaci taki odskrobanej z patelni i wymieszanej paćki tez są bardzo smaczne :)

      Usuń
  6. Moja teściowa robi takie placuszki
    Nie wiem dokładnie jak, ale nie rozpadają się
    Natomiast rozpływają się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zamiast bułki tartej daję mąkę. Ostatnio orkiszową. Nie rozpadają się. Ale trzeba mocno odcisnąć cukinię.
    Z papryką nie próbowałam nigdy. Zrobię następnym razem, kolory muszą być zachwycające!

    OdpowiedzUsuń